Forening
Avl
Resultater
Webmaster
Fra forberedelse til fremvisning
Vejledning vedr. fremvsining m.v. Af Angela Hamer
Som et hvert andet stævne kræver også mønstring forberedelse. Foderstand
For at ponyen har optimale betingelser, skal den være i en god foderstand. Det er indlysende, at en pony, der lige er hentet fra marken med en stor græsvom, sjældent er i stand til at vise sig optimalt:
Det er derfor en god ide, at ponyen har ”lidt at gøre med”, er lidt bedre i stand end ellers uden at være overfed. Start ca. 4 til 6 uger før skuet, og ”byg din hest op” med vitaminer, mineraler og kraftfoder, således, at foderforbruget er på sit højeste til skuet. Husk også på at nedtrappe foderet igen efter skuet. I takt med at du øger foderet, skal græsningsmulighederne begrænses, således at det ikke kommer som et chok for din pony, at den skal stå inde til skuet i en, to eller flere dage.
Træning
For at ponyen kan vise sig optimalt, må den have forstået, hvad du forventer af den, hvad den skal præstere.
Regelmæssig træning i skridt, trav og opstilling, såvel på 3-kantsbane som også ved almindelige spadsereture i landevejsrabatten skal påbegyndes mindste en måned før skuet. En pony, der er vænnet til fremføring ved hånd, tager mere afslappet på de nye omgivelser med fremmede heste, musik, flag og tilskuer, og har således nemmere ved at koncentrere sig om det der forventes af den: Den præsenterer sig bedre.
Smeden bør ordne hovene på udstillingsdyret ca. 14 dage før et skue. Det sikre hesten en optimal bevægelse.
Udstyr Føl og etårs plage af begge køn mønstres altid i grime.
For 2 års og ældre hopper er det valgfrit, om de mønstres i fremvisningsgrime eller trense.
2 års og ældre hingste fremvises altid med trense.
Påklædning
Udstilleren bør fremvise hesten i hvidt tøj. Tøjet virker tiltalende på dommer og tilskuer, og er med til at skabe den specielle ”show atmosfære”. Af respekt for vores ponyer mønstres i lange benklæder, uanset hvor varmt det måtte være. Af samme grund beholder de walisiske dommere bowlerhattene på.
Dagen før skuet
Vask ponyen over det hele i varmt vand. Start med man og hale. Gnid den ind i hesteshampoo, og skyl den særdeles grundigt (gerne med vandslangen). Tag en skraber, og skrab vandet af. Gentag, indtil skyllevandet er rent.
Spray ponyen med pelsglans, specielt man og hale. Red manen til en side (helst til højre). Bandager halens øverste tredjedel og red hårene enkeltvis ud med hånden.
Klip ”gedeskægget” (dvs. hårene under hestens hoved, men pas på, at du ikke kommer til at klippe følehårene omkring hestens mule).
Tryk øret sammen, og klip de fremstikkende hår af.
De fleste ponyer finder sig uden problemer i ovennævnte behandling. Men hvis din pony yder voldsom modstand, kan du rådføre dig med din dyrlæge om at få noget beroligende. Det er meningsløst at bruge al krudt på at få ponyen vasket. Kræfterne skal bruges til skuet.
Når ponyen er tør, børstes den godt igennem, gerne med en naturhårbørste. Pelsen er nu dejlig blank og nem at holde. Giv hovene hovolie eller hovfedt.
Vil du fremhæve nakken på dit udstillingsdyr, kan du flette en lille fletning lige bag ørene.
Hvide aftegn på benene kan fremhæves med kridt. Du tager lidt renset kridt (kan købes i Matas), og rører det med vand, til det ligner tandpasta. Fugt de hvide aftegn på benene og smør ”tandpastaen” på. Lad den tørre, og børst kridtet af. Afhængig af hvornår du skal i ringen, kan det gøres på selve skuedagen.
Skuedagen
Kort før skuet strigles ponyen, og sprayes igen med pelsglans.
Halebandagen fjernes, øjnene og mulen fremhæves ved at smøre med babyolie eller vaseline. Øjnene kan yderligere fremhæves med lidt sort maskara, men pas på ikke at overdrive.
Hovene renses og smøres med hovfedt eller hovolie.
Nogle ponyer viser sig bedst, når de er varmet op, dvs. at man skridter nogle ture med dem eller traver dem en enkelt gang.
Andre ponyer går bedst, når de kommer lige fra forberedelserne (stalden) ind i ringen. (Det sidste kræver, at man har en vaks hjælper, der kan give besked i rette øjeblik).
Generelt er det vigtigt, at man koncentrerer sig om sin pony. Lange samtaler med konkurrenter eller tilskuere er ikke det mest ideelle. Hvis der er lidt bakket terræn, er det en god ide at gå enkelte gange op og ned for at løsne ponyens rygmuskulatur. Ellers er det godt at skridte frisk derudaf og foretage nogle vendinger til højre for at øge ponyens samling og modarbejde dens personlige skævhed.
Hvis ventetiden bliver for lang, lad ikke ponyen græsse, men find et roligt sted, hvorfra du og din pony kan se, hvad der sker i ringen.
Når det er din tur, pluk lidt græs med venstre hånd, inden du går i ringen. Duften af græsset hjælper dig at fange og fastholde din hests opmærksomhed. Når du er færdig med opvisningen, kast græsset bort.
Vi skelner mellem 2 mønstringsmetoder: Den danske og den engelske. For begge metoder gælder, at de er vejledende, og at du altid skal følge dommerens anvisninger.
Ved den danske kommer helt holdet i ringen, og går i rundkreds indtil de får besked på at forlade ringen. De kommer nu ind enkeltvis efter nummerorden, traver ind i ringen, stiller op foran dommeren, skridter en lille trekant og traver en stor trekant, stiller igen op foran dommeren, og forlader ringen i trav. Når alle heste har været i ringen enkeltvis, kommer hele holdet ind igen og går i rundkreds. Dommeren oprangerer (dvs. flytter de heste frem), som de synes bedst om. Til slut får holdet besked på at stille op i en række, kritikken bliver læst op og rosetterne bliver uddelt.
Også efter den engelske metode kommer helt holdet i ringen og går rundt indtil dommerne beordrer holdet til at samle sig i udkanten af ringen. Dernæst vises hestene enkeltvis i trav på hele cirkelvolten. Dommerne foretager en midlertidig oprangering, hvor hestene opstiller på en række. Derefter mønstres hestene enkeltvis, denne gang i den midlertidige oprangeringsorden. Hesten stilles op foran dommerne, der skridtes på lige bane frem og tilbage parallelt til de opstillede heste. Hesten vendes altid højre om. Dernæst vises hesten i trav på hele cirkelvolten. Hele holdet går i rundkreds, og dommeren oprangerer oftest ved at stille dyrene op i præmieorden. Når alle dyr er oprangeret, læses kritikken op, og der uddeles rosetter og præmier.
Opstilling Hvis muligt trav altid ind i ringen. Opstil ponyen med den manfrie side mod dommerne. 5-7 m afstand til dommerne er passende. Så kan dommerne se ponyen i sin helhed. Sørg for, at ponyen står ”åben”, dvs. at den manfrie sides forben står lidt længere frem og at bagbenet i samme side står lidt længere tilbage, således at dommeren kan se alle 4 ben på en gang. Hils på dommerne og koncentrer dig om din pony.
Skridt Når du bliver bedt om at skridte, kast græsset og stil dig roligt ved siden af din pony. Giv hesten tilstrækkelig tøjlefrihed, ånd dybt igennem og skridt frisk derudaf. Hvis hesten småtraver frem for at skridte, foretag gentagende anholdninger samtidig med, at du øjer din egen skridtlængde.
Trav Ånd dybt igennem og start med at løbe langsomt. Når ponyen har fundet takten, kan du sætte farten op.
Slutopstilling Husk afstanden til dommerne. Svar på eventuelle spørgsmål. Forlad ringen i trav.
Alle i ringen Skridt rask derudaf. Brug din stemme (stille) til at opmuntre hesten til at gå hurtigere og hurtigere. Hvis hesten foran går for langsomt, udnyt hjørnerne.
Præmieoverrækkelse
Tillykke – hvis du står på fløjen.
Hvis ikke, lykønsk alle dem, der er højere placeret end dig. Disse lykønskninger demonstrerer, at Welsh-folkene er velopdragne, og danner en venskabelig gruppe. Ønsket om at tilhøre en gruppe kan være afgørende for, om en interessent køber sig en welsh pony, eller om det bliver en anden race.
Æresrunden
Når musikken lyder, drejes højre om, og der traves med fuld fart derudaf. Hvis ponyen galopperer, laver du gentagende anholdninger, men bibeholder tempoet.
Principielle ting
Træk aldrig ponyen efter dig.
Behandl din pony som en ligeværdig, meget vigtig partner.
Alt er afhængigt af din pony. Især hingste har brug for at vide det.
Lad ikke din pony græsse, før den skal i ringen. Den vil ”tænke” på mere græs, og du får svært ved at få den til at koncentrere sig om de væsentlige ting.
Bliv ikke stresset i ringen. Spørg, hvis der er noget, som er uklart, eller noget du ikke har forstået. Ånd dybt igennem. Har du en meget nervøs pony, kan det hjælpe jer begge, at du puster kraftigt ud.
Ikke et ondt ord på skuepladsen!
Uanset hvor uenig du er med dommerne, med boksen, med hele arrangementet. Husk på, at der kunne være interesserede til stede, som her samler den første information.
Husk på, at du har bedt dommerne om at komme med en udtalelse om dit dyr. Og der er, hvad du får: Et menneskes syn på din pony. Efter en kritisk bedømmelse, er din pony det samme dejlige, vidunderlige dyr, som du kom med.
|