Avlsudvalg
Avlsudvalget:

 

Mie Christiansen (formand)
 
40 60 79 12
 
mie@stutterichopin.dk
 
Carl Trock
    
59 50 87 84 / 20 12 66 92
 
carl@trock.dk
 
Lars Frandsen                  
 
30 55 47 42
 
piaoglars@mail.tdcadsl.dk
 
Marianne Seidenfaden
 
59 27 31 23
 
lysten@post11.tele.dk
 


Den årlige hingsteliste er sat i bero, da der ikke kan påvises en sammenhæng mellem anbefalinger og bedækninger.

Kun de generelle oplysninger om sectionerne står derfor beskrevet.

 

Welsh Mountain, sec. A

Sec.A avlerne har et ganske stort udvalg af gode hingste at vælge imellem; det endelige valg bør baseres på en vurdering af avlshoppens fejl/mangler og stærke sider i forhold til de samme eksteriørtræk hos den påtænkte hingst.

Naturligvis bør man også vælge en hingst, der i type tiltaler én; også på dette område er der gode valgmuligheder og ”noget for enhver smag”. En lille hoppe bør føres til en større og mere betydelig hingst, mens en stor, kraftig hoppe bør føres til en mindre hingst, så man undgår at afkommet bliver over 122 cm og derfor ikke kan kåres. Endelig kan man - hvis man finder det vigtigt - lede efter en hingst, der kan give den ønskede farve hos føllet.

Hvis man ønsker at avle sec.A, kan man kun vælge en sec.A hingst. Vælger man en sec.B hingst bliver føllet sec.B, uanset størrelse. Ved krydsning med en sec.C eller D hingst bliver føllet registreret som sec.C.

 
Welsh pony, sec. B

Sec. B ponyer avles bedst ved at avle B med B. Men man kan også krydse sec. A med B; i dette tilfælde bliver afkommet nemlig altid sec.B, uanset størrelse.
Man bør dog tænke sig godt om, inden man kaster sig ud i det sidstnævnte, for den mest optimale måde at avle sec.B ponyer på, er naturligvis ved "sec.B renavl". Hvis man derimod ønsker at bedække sin sec.A hoppe med en sec.B hingst for at avle en lidt større pony, kan det naturligvis godt give et udmærket resultat; men der vil ofte være type- og størrelsesproblemer i 1. generation.

Hvis man ønsker at gennemføre denne opkrydsning må det derfor tilrådes, at man som udgangspunkt vælger en stor sec.A hoppe med åbne rammer og af udpræget ridepony-model.

 

Welsh pony af Cob type, sec. C

Sec.C ponyer kan avles på en række forskellige måder:
  

A x C:
 
Sandsynligvis for små; ellers OK.
 
C x C:
 
Dette er klart den bedste måde.
 
C x D:
 
God måde, men de kan blive for store (men i så fald kan de overføres til sec.D).
 
A x D:


 
God, men lidt problematisk måde. Hvis man vælger at krydse en sec.A med en sec.D, som
det ofte gøres i Storbritannien, bliver resultatet ofte en køn familiepony i god størrelse (der
ses dog ofte ganske stor variation i størrelse!). Problemerne med disse A/D-krydsninger er,
at de kan være meget svære at avle videre med, p.g.a. udspaltninger m.h.t. størrelse.

 

Welsh Cob, sec. D

Ved valg af hingst bør man især lægge vægt på at kombinere hoppens mangler med modsvarende stærke sider hos hingsten.
En lille, ubetydelig hoppe bør føres til en større, betydelig hingst, mens de største og mest solide måske bør tilføres en ædlere hingst. Et andet vigtigt aspekt i Cob avlen er størrelsen: hvis man ønsker at avle ponyer til børn, skal resultatet kunne holde ponymålet i voksen udgave. Hvis man derimod ønsker at avle en fritidshest til voksne er idealstørrelsen 150 - 155 cm, og i dette tilfælde skal man således satse på de størst mulige hingste.

 

Welsh krydsninger WPBR

De hoppeejere, der ønsker at producere Welsh krydsninger bør som et godt råd følge flg. "tommelfinger-regel":

1. WPBR ponyer til ridebrug for børn (d.v.s. kat.I eller II) produceres bedst ved at bedække små fuldblodshopper med sec.B hingste, eller ved at krydse arabisk fuldblod, evt. OO-arabere, med sec.B ponyer. En række af de under sec.B nævnte hingste vil helt indlysende også egne sig til denne avl.

2. WPBR heste til større ryttere produceres bedst ved at krydse eng. fuldblod med Welsh Cob.
Da afkommets størrelse har en del betydning, vil man opnå det bedste resultat ved at bruge store fuldblodshopper og vælge store Cob hingste.
Avl af disse “walisiske varmblodsheste” er blevet meget populær i Storbritannien i regi af Welsh Part-Bred Horse Group; kontakt til denne interessegruppe kan opnås gennem Avlsudvalget.

Valgmulighederne m.h.t. ædle hingste til indkrydsning er ganske store; hoppeejere, der ønsker råd og vejledning, er velkomne til at spørge vedr. dette.